Nyheder 2021

Vi deler nogle af de store ting som sker i vores start-up – vi er i gang med at teste hvilke forretningsmodeller som virker for os. Snart vil vi også begynde at skrive blog-indlæg om vores passion for cirkulær økonomi, bæredygtige materialer, inspirerende læring, det gode håndværk og design-thinking. Vi bliver nemlig klogere af at formidle vores viden.

Musiconcrete deltager igen i Teknologipagten 2021 – nye midler til udvikling af taktile læringsoplevelser og viden til unge om mere grøn omstilling i EUX oplevelsescenter

Musiconcrete udvikler en ny form for brobygning mellem grundskolen og EUX i form af EUX oplevelsescenter. EUX er en erhvervsfaglig studentereksamen på Roskilde Tekniske Skole (RTS), hvor undervisningen veksler mellem gymnasiefag, erhvervsfaglig undervisning på skolen og perioder i virksomheder.

EUX oplevelsescenter er således både et virtuelt og fysisk læringscenter samlet i én facilitet, hvorfra eleverne kan koble oplevelser og læring om praktisk anvendt bæredygtighed i deres skoleprojekter. EUX oplevelsescenter bliver fysisk placeret på Pulsen 8 i Roskilde.

Sammen med RTS og samarbejdspartnere fra Teknologipagten udvikler vi oplevelsesorienterede taktile oplevelser/vidensmoduler til det nye EUX oplevelsescenter.

Projektet hedder ” Fremtidens unge EUX klimahåndværkere arbejder teknologisk bæredygtigt og understøtter den grønne omstilling gennem ny teknologi, bæredygtige materialer og innovative arbejdsprocesser”. Vores fokus i Musiconcrete er på læringselementer, som skal udbrede og forbedre videns- og kapacitetsopbygning af unge og deres lærer i: teknologi, håndværk, klimaproblemstillinger, bæredygtighed i materialer og arbejdsprocesser, innovation og idéudvikling.

Projektet er primært målrettet grundskolens elever og sekundært grundskolens lærere, kommunernes UU-vejledere og forældre. Vores fokus er på “Håndværk og Design” i 7-9. klasse, men også andre fag, projekter og brobygningsaktiviteter med grundskolerne.

Musiconcrete deltager igen i Teknologipagten 2021 – nye midler, samme fokus på læring og viden til unge om mere grøn omstilling

Baggrund for projektet:

Mange elever som er i målgruppen for en EUX-uddannelse, vælger ofte faget håndværk og design for at få en større grad af afklaring. Men mange mangler stadig viden om indholdet af EUX-uddannelserne. RTS har gennem de senere år set en stigende interesse for EUX-uddannelsen og italesættelse af de muligheder inden for arbejdet med bæredygtighed og klimaproblemstillinger kunne bane vejen for en øget tilslutning. EUX-uddannelserne udvikler sig hen i mod en tydeligere grøn profil, som afspejler behovet hos virksomhederne.

Projektet har til formål, at afprøve et øget samarbejde med grundskolelærerne og EUX-uddannelserne, som kan sikre de langsigtede effekter, hvad angår uddannelsesvalg og erhvervskarriere.

teknologipagten-big-logo

“Fremtidens unge EUX klimahåndværkere arbejder teknologisk bæredygtigt og understøtter den grønne omstilling gennem ny teknologi, bæredygtige materialer og innovative arbejdsprocesser” er støttet af Teknologipagten.

Målet for Teknologipagten er, at flere skal have faglige kompetencer inden for STEM samt evnen til at omsætte det til innovation og forretningsudvikling.

Teknologipagten skal styrke danskernes tek­niske og digitale kompetencer til gavn for erhvervslivet og den enkelte, så alle kan del­tage i og være med til at udvikle samfundet i en teknisk og digital retning. Det handler om at få flere til at interessere sig for og uddanne sig inden for de såkaldte STEM­-uddannelser (teknologi, IT, ingeniørkund­skab, naturvidenskab og matematik) og få flere til at arbejde med kompetencerne i praksis. Målgruppen er alle – helt fra skole­børnene og til de mest erfarne kræfter på arbejdsmarkedet.

Musiconcrete får midler fra Klimafonden i Roskilde Kommune, vi skaber et læringsrum med fokus på materialer formidlet til unge

I dette projekt vil vi plante kimen til en interesse for materialer. Vi vil være en vidensbro som samler og videregive vigtig viden om ressourcer/materialer til både elever i udskolingen, eleverne på erhvervsskolerne og evt. elever på højskoler. 

Formålet er, at understøtte arbejdet med at give eleverne en udvidet horisont, flere bæredygtige vaner og give dem viden om og sætter dem i stand til at tage nogle reelle klimavenlige valg, her er vores ramme ansvarligt brug af lokale ressourcer.   

Vi vil lave et inspirerende læringsrum, der motiverer eleverne til engagement og aktiv deltagelse i samfundet. Vi vil motivere igennem en vekselvirkning af reflektion og praktiske øvelser. I dette samspil får eleverne mulighed for at bruge den tillærte viden og gøre den til en varig del af deres faglige rygsæk.   

Mange af de unge skal måske som designere, håndværkere og ingeniører i fremtiden både bruge eksisterende og udvikle nye bæredygtige byggematerialer til fremtidens samfund, her i dette projekt har Musiconcrete fokus på byggeri og bedre produktfremstilling.

Stay tuned…

ROS_logo_print
flotte-funktionelle-og-baeredygtige-siddemobler_0

Musiconcrete deltager i Teknologipagten 2020 – projektforløb for 8, 9 og 10 klasse

Vi har sammen med Roskilde Tekniske Skole formuleret projektet “Fremtidens håndværkere og ingeniører genanvender byggematerialer – et projekt mellem folkeskolernes 8-10. klasser og EUX”. Du kan læse mere om Teknologipagten her

Elever fra Roskilde prøver kræfter med genbrugsbeton

Indtil videre er fem skoler i Roskilde med: Lindebjergskolen, Margretheskolen, Tjørnegårdskolen, FGU og TiendeklasseCenter Roskilde

Unge i Roskilde kan blive klogere på grøn omstilling og selv være med til at teste opskrifter på blanding af genanvendt beton i et brobygningsforløb til efteråret.

Forløbet henvender sig til elever fra 8.—10. klasse foregår på Roskilde Tekniske Skole hedder ”Fremtidens håndværkere og ingeniører genanvender byggematerialer” og tager afsæt i at verden styrer mod mangel på sand og grus i løbet af få årtier.

Forløbet tager imod de første folkeskoleelever i midten af september. Udgangspunkt bliver Roskilde Kommunes projekter med cirkulær omstilling i Musicon-bydelen. Her er der netop opført to nye ressourcepladser med genbrugsbeton fra områdets gamle industrihaller. Og senere på året tester Musiconcrete og Roskilde Kommune holdbarheden af genanvendt og ny beton i nystøbte udemøbler.

teknologipagten-big-logo

Fotograf: DTU ZeroWaste Byg

Musiconcrete forvandler forskning og knust beton til både læring og siddemøbler.

Vi fortæller historien og forklarer teorien bag ressourcemangel og cirkulær økonomi. Snart laver vi også praktiske workshops på Roskilde Tekniske Skole med fokus på viden om materialer, håndværk og design. Målet er at få især unge til at forstå og bruge tankerne bag cirkulær økonomi. Det vil sige, hvordan og hvorfor vi skal genanvende brugte materialer på en bæredygtig måde.

Vi samarbejder med forskere på DTU ZeroWaste Byg. De leverer betonrecepterne, og vi har ideerne der formidler tankerne fra cirkulær økonomi, stedets historie sammen med forskernes resultater. Forhåbentlig kan det give inspiration til dem som skal lave fremtidens løsning på nutidens ressourcemangel.

Vi bor i den nye kreative bydel Musicon. Før var der en betonfabrik. Nu bruger vi betonen til at skabe nye uderum til oplysning, fornøjelse og glæde. Roskilde Kommune har givet os fem tons beton fra fabrikken til vores projekt. I løbet af 2020 skal de to bunker knust beton genopstå i nye former.

I oktober blev det nye byrum indviet, og består nu af to testbænke – en i genanvendt og en i ny beton på Musicon. Nu kan børn og voksne sidde og lege på udemøblerne, mens forskerne fra DTU studerer betonens holdbarhed og styrke, stay tuned.

Læs mere om indvielsen på siden om testbænke

ROS_logo_print
KADK logo

Musiconcrete er udtaget som case-virksomhed på KADK

På designskolen interesserer de sig både for cirkulær økonomi og strategisk design. De ved også, ligesom vi, at forandringer skaber man ikke alene – dem løser man sammen. Derfor laver de tværgående gruppeforløb – blandt andet med fokus på forretningsmodeller. Vi er begejstret og beæret over at være blevet udvalgt som case-virksomhed. Forløbet strækker sig over 6 uger – hvor 2 hold studerende skal løse en udfordring som vi har stillet dem.

Stay tuned… hvis du er nysgerrig kan du læse mere om deres forløb her

Eux’ernes byggeprojekt

Eux’erne på grundforløb 1 har i efteråret bygget siddemøbler af bl.a. genbrugsbeton.

Opgaven er stillet af Roskilde Kommune, og eleverne har samarbejdet med Musiconcrete og DTU ZeroWaste Byg.

Se videoen og hør hele historien – fra design og planlægning til produktion og indvielse i Latinerhaven ved Roskilde Domkirke og Roskilde Gymnasium. Daniel Prehn, formand for Plan- og Teknikudvalget i Roskilde Kommune, klippede snoren, da stolene blev indviet.

Læs mere om EUX – den erhvervsfaglige studentereksamen:
? www.rts.dk/eux

Slået op af Roskilde Tekniske Skole i tirsdag den 5. november, 2019

Målrettet skoleforløb for nye EUX-studerende

Her var vores formål at øge bevidstheden hos de studerende på grundforløbet ved erhvervsfagene på EUX Roskilde omkring værdien af at inkorporere genanvendelse, bæredygtighed og cirkulær økonomi i udviklingen af nye produkter først under deres introforløb og senere i deres uddannelse.

Musiconcrete har som formål at bygge bro mellem design, forskning og produktion, da tværfaglighed er en forudsætning for at skabe nye kreative miljøløsninger. Vi kan se at denne bro mangler i de produkter som fremstilles i dag. Vi vil gerne styrke muligheden for at design, funktion, håndværk samt genanvendelse eller genbrug af materialer går hånd i hånd i fremtidens produkter.

Vi bidrager med al vores viden om Cirkulær Økonomi, og bæredygtighed sammen med de studerende – der får stillet opgaven – lav et siddemøbel i genanvendt beton der kan bruges i Roskilde Kommunes offentlige parker og pladser. Vi skal arbejde med kommunikation og design-thinking – fx det at bygge i moduler, der kan indeholde forskellige materialer, der kan skilles ad. Men også med fokus på farver, overflader, “product naming”, “nudging” og adfærdsdesign.

Bæredygtighed i fremtidens udemøbeldesign

Vi uddelte en præmie på 1000,- kr og den gik til gruppe 8. De havde inkl. denbedste brug af verdensmålene og tænkt i at fremstille et siddemøbel som er godt for mennesker og natur.

Læs mere på Roskilde Tekniske Skole her

Læs artiklen på Sjællandske nyheder her

ROS_logo_print

Rabalder 2019 – Kulturfestival

31. august fester vi igennem med en beton-workshop for alle aldre. Der bliver mulighed for selv, at prøve betonens mange muligheder af i miniskala. Nysgerrige gæster kan også høre mere om hvad er beton? Hvordan gør vi den ”grønnere”? Og hvad er vores bud på hvad der kunne blive støbt med den genanvendte beton fra de nedrevne haller på Musicon? Skal vi lave rekreative, legende eller kunstneriske uderum.

Læse mere om Rabalder Festivalen her

Fotograf: Musiconcrete

Global Goals Tour

18. maj deltog Musiconcrete i Global Goal Tour på Stændertorvet i Roskilde, med fokus på Verdensmål nr. 12 ”Ansvarligt forbrug og produktion”. Vi viste eksempler på betonprøver, og vi fortalte alle interessede forbipasserende om genanvendt beton. Vi spurgte borgere i Roskilde, “hvilke scenarier” kan være interessante, at få udviklet med den genanvendte beton fx. på Musicon?

ROS_logo_print